ЕФЕКТ ДАННІНҐА—КРЮҐЕРА

Наскільки ризиковане нагадування про нього в соцмережах

Ігор Смешко поширив запис Володимира Авраменка на своїй сторінці в соцмережах:

«Один із принципів нашого життя – ефект Даннінга-Крюгера.
Ефект звучить так: «Люди, які мають низький рівень кваліфікації, роблять помилкові висновки та приймають невдалі рішення, але не здатні усвідомлювати свої помилки через свій низький рівень кваліфікації».
Нерозуміння скоєних помилок призводить до переконаності у власній правоті, а отже, підвищення впевненості у своїх рішеннях і в собі, а також усвідомлення своєї переваги.
Таким чином ефект Даннінга-Крюгера є психологічним парадоксом, з яким ми часто стикаємося в житті: менш компетентні люди вважають себе професіоналами, а більш компетентні схильні сумніватися в собі і своїх здібностях.
Чим нижчий рівень компетенції – тим вища впевненість у собі.
Відправною точкою своїх досліджень Даннінг і Крюгер назвали знамениті висловлювання Чарльза Дарвіна «Невігластво частіше породжує впевненість, ніж знання» і Бертрана Рассела: «Одна з неприємних властивостей нашого часу полягає в тому, що ті, хто відчуває впевненість, дурні, а ті, хто має хоч якусь уяву та розуміння, сповнені сумнівів і нерішучості.»

Я вирішив переширити цей запис і написав свій супровідний текст, у якому згадав, як 2019 року, коли Ігор Смешко балотувався на президента України, я написав статтю «ГЕНЕРАЛ І ПРЕЗИДЕНТСТВО». Генерал Смешко не став втягуватися в дискусію зі мною, хоч варто і треба було б, бо в предметних дискусіях народжується істина. Натомість він сердито надіслав мені в приват промовисту відповідь: фото могутнього Лева — царя звірів, мовляв, немає чого тягатися з Левом.

Це — не той Лев, яким лякав мене Смешко, але дуже подібний.

Та не знав Смешко, що Лев — не загроза Козерогові, бо Козерог потужніший і сильніший за Лева, і що не варто визвірюватися, коли є проблеми, які потребують серйозного осмислення, а отже — й відкритого та відвертого обговорення. Не пізно написане мною тоді про президентську програму Смешка обговорити й зараз. Бо проблема залишається і стала ще актуальнішою, а й злободеннішою.

Написав я оце в супровідному тексті, поширюючи запис В. Авраменка й запостив на своїй сторінці… А потім вирішив я процитувати у своєму записі ще й коментар, що його Марія Турчин залишила під записом І. Смешка:

«Щодо нашої країни, то варто зробити поправку: непрофесіоналів, часто людей низького інтелекту добирали і просували у владні кабінети люди, які залишаються за кулісами. Ці люди потужного інтелекту, але позбавленого моралі, вони цинічно використовують непрофесіоналів для своїх інтересів. Непрофесіоналами керують професіонали, які цілеспрямовано руйнують країну».

Тим часом недремна рука таємничого цензора, який постійно наглядає над моєю сторінкою, встигла видалити мій попередній текст, а потім і взагалі прибрати із мого профілю перепоширене від Смешка.

Такий поворот і спонукав мене писати оцей текст у себе на сайті, хоч я й не мав наміру це робити, але гакери своїми діями засвідчили, що тема таки потребує актуалізації: комусь (ми знаємо, кому!) це таки дуже сильно муляє.

Процитую ще пару коментарів з-під запису Смешка:

«Просто інтелігент повинен мати ножа і вміти їм користуватись.
Як казав один пасіонарний політик, — “інтелігент без навахи — лох, а з навахою — кабальєро”»
(Андрій Шарпенко).

«А…цікаво — в чому причина такого явища? Може ті, хто має гнучкіший інтелект, підсвідомо наповнюють себе неосмисленою самодостатністю?» (Микола Кочерга)

Published by Dr Volodymyr Ivanenko | Д-р Володимир Іваненко

Entrepreneur, Professor & Scholar | Підприємець, професор, учений

Leave a comment