ОТ ВАМ І ЯРОСЛАВ МУДРИЙ

От кого треба звинувачувати у розпаді Русі

«Ярослав Мудрий за заповітом розділив державу між синами: Ізяслав отримав Київ, Турів, Новгород та Псков; Святослав – Чернігів, Муром, Тмутаракань; Всеволод – Переяслав та Ростов; Ігор – Володимир-Волинський; В’ячеслав – Смоленськ. 1054 рік. На Москву нікого не призначили. Бо її просто ще не було», пише якийсь Костя Кутвіцький у соцмережах… Тисячі людей поширюють цей запис.

* * *

Шкільні й вишівські підручники привчили українців вірити у те, що причиною розпаду Русі був розбрат між князями…

Процитований вище запис, однак, наштовхує на думку, що враждувати треба на одну-єдину особу, яку ми звикли вважати Мудрим (з великої букви), хоч насправді він вчинив дуже немудро, свідомо поділивши могутню європейську країну на шматки, запроґрамувавши їх на зʼясування стосунків між князями й ворожнечу між князівствами.

У цьому контексті можна зрозуміти «стратеґічну мудрість» Османів, які заради зміцнення своєї імперії приносили в жертву своїх дітей. Османська імперія проіснувала півтисячоліття. З часом принесення в жертву молодших синів султана було припинене.

Русь же після Ярослава Мудрого почала валитися, щоб пізніше стати жертвою Москви.

На материнських теренах Османської імперії тепер досить успішно розвивається Туреччина. Коли вже на початку нинішнього тисячоліття у спадкоємця турецького султана, який на запрошення тоді ще прем’єр-міністра Ердогана відвідав Туреччину, запитали, чи не хотів би він відновити султанат, він сказав:

Русь-Україна ж продовжує боротися за своє право на існування, а русичі-українці — чубитися між собою…

Published by Dr Volodymyr Ivanenko | Д-р Володимир Іваненко

Entrepreneur, Professor & Scholar | Підприємець, професор, учений

Leave a comment